Pridané:

Záverečná tlačová správa IDEB 2018

Incheba a.s. Veľtrh IDEB ponúkol unikátnu prehliadku vojenskej techniky

Záverečná tlačová správa z 18. 5. 2018

Na bratislavskom výstavisku sa v piatok 18. 5. skončil 7. ročník medzinárodného veľtrhu obrannej techniky IDEB. Uplynulý ročník, ktorý sa orientoval na pripravovanú modernizáciu obrannej techniky v rezorte obrany, bol ideálnou platformou na ucelenú prehliadku techniky vzdušného letectva a pozemných síl. Na ploche 25 000 m2 sa predstavilo 170 vystavovateľov z 18 krajín. Už tradične podujatie sprevádzali dynamické ukážky OS SR i medzinárodné konferencie orientované na aktuálne témy bezpečnosti. Podujatie navštívilo 23 417 návštevníkov. Význam tohtoročného veľtrhu podčiarkla aj účasť najvyšších ústavných činiteľov SR, predsedu vlády SR pána Petra Pellegriniho, ministra obrany SR pána Petra Gajdoša, ako aj intenzívna účasť zahraničných delegácií z rôznych krajín. To určite svedčí o kredibilite veľtrhu nielen v strednej Európe, ale aj širšom okolí.

Veľtrh IDEB, ktorý sa konal pod záštitou Ministerstva obrany SR, bol v stredu 16. 5. slávnostne otvorený za účasti ministra obrany SR pána Petra Gajdoša a ďalších významných hostí. Počas troch dní vytvoril priestor na prezentáciu produktov a služieb obranného priemyslu. Exponáty vystavovateľov zahŕňali obrnené transportéry, stíhacie lietadlá, samohybné húfnice, vzducholoď SILWA – SILENT WATCHER poskytujúca komplexné „smart“ riešenie bezhlučného vzdušného monitorovania, široká ponuka zbraní, najmodernejšie komunikačné prostriedky, či výstroj a výzbroj pre zložky Ozbrojených síl a záchranárske zložky. Medzi exponátmi nechýbal model lietadla Saab JAS 39 Gripen v reálnej veľkosti s možnosťou vyskúšať si pozíciu pilota, ako aj vrtuľník OS SR Black Hawk UH-60. Partnerom veľtrhu bola spoločnosť Lockheed Martin, ktorá svojou účasťou upriamila pozornosť na stíhacie lietadlo F-16 Block 70/72 V.

Prezentáciu noviniek doplnil tematický sprievodný program. Každý deň boli k dispozícii dynamické ukážky rôznych zložiek OS SR – rozmiestnenie jednotky nepriateľa, rozvinutie vlastných jednotiek pod delostreleckou paľbou, dobytie postavenia, odsun ranených, obsadenie budovy, zaistenie osôb či odmínovanie, a diváci mohli vidieť aj vystúpenie vojenskej hudby alebo show program Čestnej stráže OS SR. V rámci sprievodného programu sa uskutočnili dve medzinárodne konferencie – vedecká, venovaná vojenským a špeciálnym technológiám ICMT´ – 2018 a kybernetická, zameraná na oblasť kybernetickej bezpečnosti a budovania nových spôsobilostí v prostredí ozbrojených síl a bezpečnostných zložiek Kybernetická bezpečnosť – Výzvy.  Súčasťou konferencie bola aj live show hackera Tobiasa Schrödela o bezpečnostných hrozbách.

Najlepšie exponáty prihlásené do súťaže boli po vyhodnotení ocenené odbornou komisiou titulmi Prix IDEB 2018 a Grand Prix IDEB 2018. Výsledky sú dostupné na www.incheba.sk.