itf a gastro 2018

Veľtrhy cestovného ruchu a gastronómie ponúkli zážitok pre všetky zmysly

Bratislavské výstavisko počas štyroch dní hostilo prestížne medzinárodné veľtrhy cestovného ruchu a gastronómie ITF Slovakiatour a Danubius Gastro, ktoré sa postarali o cestovateľské i chuťové zážitky. Veľtrhy sprevádzali  špecializované výstavy Poľovníctvo a Oddych, Wellness a Fitness; výstava obalových materiálov a baliacej techniky Gastropack a výstava strojov a technológií pre obchody Exposhop. Na celkovej ploche 36 000 m2 sa predstavilo spolu 737 vystavovateľov. Podujatia prilákali 70 867 návštevníkov, ktorí si vychutnali pestrý program i kulinárske špeciality.

Veľtrh ITF Slovakiatour, ktorý sa tento rok uskutočnil už po 24. raz, poskytol návštevníkom komplexný cestovateľský servis. Všetkých priaznivcov cestovania oboznámil s atraktívnymi turistickými destináciami a informoval o možnostiach ubytovania, dopravy a stravovania. Návštevníkom sa predstavili cestovné kancelárie, touroperátori, delegáti a zastúpenia štátov, krajov, regiónov, miest a obcí vrátane organizácií cestovného ruchu. Okrem Slovenska sa prezentovalo 16 krajín, po dlhom čase sme mali možnosť privítať ďaleké Thajsko a Indonéziu. Počas veľtrhu boli vyhlásené osobnosti cestovného ruchu za rok 2017, ktorými sa stali Zuzana Šedivá (in memoriam), Lenka Vargová – Jurková a Mikuláš Milko. Ocenenia im boli udelené za výrazné zásluhy o rozvoj domáceho cestovného ruchu.

Tohtoročnou novinkou boli až tri partnerské regióny veľtrhu – domácim bol Region Nitra a Žilinský turistický kraj, zahraničným partnerom bol Moravskoslezský kraj. Návštevníkom sprostredkovali to najlepšie a najkrajšie, čo u nich turisti môžu objaviť – prírodné krásy, kultúrne a historické pamiatky, až po tipy na ubytovanie a možnosti voľnočasových aktivít, turistiky a športu. Počas víkendu sa k veľtrhu pridal festival cestovateľských filmov Bubo bál – Camera Slovakia, ktorý prezentoval 195 krajín sveta prostredníctvom filmov, prezentácií a fotografií.

V poradí 25. ročník veľtrhu Danubius Gastro predstavil nielen aktuálne gastrotrendy pre nadchádzajúci rok, ale ponúkol aj bohaté zastúpenie slovenských výrobcov potravín. Nechýbala oblasť gastronomickej techniky a vybavenie do hotelov, reštaurácií a kaviarní. Návštevníci z radu odborníkov na veľtrhu našli profesionálne riešenia pre oblasť hotelov, reštaurácií, penziónov, kaviarní a vendingu. Širokej verejnosti veľtrh sprostredkoval nové potraviny, suroviny a chute z celého sveta, ako aj kuchárske, pekárske, cukrárske, barmanské a baristické exhibície a súťaže. Hlavným partnerom veľtrhu bola spoločnosť Kaufland Slovensko, ktorá na veľtrhu predstavila svojich regionálnych dodávateľov a ich sortiment. Počas veľtrhu boli udelené ocenenia Danubius Gastro exponátom, ktoré vynikali svojou kvalitou a spracovaním. Výsledky sú dostupné na stránke www.incheba.sk

Antónia Mištaľová
PR manažér / Hovorkyňa