Knihy sú stále „in“. Tohtoročný 26. ročník Bibliotéky navštívilo rekordných 45 387 milovníkov kníh

Tohtoročný rekordný počet návštevníkov knižného veľtrhu Bibliotéka opäť ukázal, že záujem o knihy a literatúru neklesá, a to ani v dnešnej prevažne digitálnej dobe. Bratislavskú Inchebu navštívili počas predchádzajúcich štyroch dní tisícky detí a dospelých, ktorí na najväčší knižný veľtrh pricestovali zo všetkých kútov Slovenska.

V dňoch 8. - 11. novembra 2018 sa na bratislavskom výstavisku Incheba konal 26. ročník knižného veľtrhu Bibliotéka. Na ploche 10 000 m2 sa predstavilo 200 vystavovateľov z Česka, Maďarska, Poľska, Rumunska, Ruska a Slovenska. Súčasťou knižného veľtrhu bola aj výstava Pedagogika, ktorá sa zamerala na prezentáciu učebníc a ďalších pútavých foriem vzdelávania. Veľtrh sprevádzali viaceré sprievodné podujatia, aj vďaka ktorým navštívilo počas štyroch dní Inchebu rekordných 45 387 návštevníkov.

Každoročne sa konajúce podujatie umožnilo milovníkom literatúry vybrať si z tisícok knižných titulov rôznych žánrov. Návštevníci sa mohli stretnúť so svojimi obľúbenými autormi, vypočuť si literárne debaty či zúčastniť sa zaujímavých prednášok na rôzne témy spojené s bibliológiou. Dozvedieť sa mohli o knižných novinkách, ktoré v týchto dňoch prichádzajú na trh, o tom, čo chystajú autori v najbližšom období, ale aj to, ako vznikajú filmové verzie literárnych diel a prečo je dobré viesť deti k čítaniu.

Súčasťou knižného veľtrhu boli aj viaceré sprievodné podujatia, ktoré sa v priestoroch bratislavského výstaviska konali v rámci aktuálne prebiehajúceho Týždňa vedy a techniky. Okrem návštevy knižnej časti veľtrhu si tak návštevníci mohli prezrieť aj bádateľské projekty mladých vedcov a pozrieť sa na vedu „tak trochu netradične“. Spoločne organizované podujatia mali poukázať na prepojenosť literatúry, vedy a techniky a ich významu pre našu spoločnosť.

Podujatie Týždeň vedy a techniky vyvrcholilo slávnostným galavečerom, na ktorom sa udeľovali ocenenia najlepším slovenským vedcom. Cenu za prínos v oblasti vedy, techniky a inovácií získalo 22 vedcov a výskumníkov, ktorí si ocenenie prevzali z rúk ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej.

Na veľtrhu bola už po dvanásty raz slávnostne odovzdaná Cena Bibliotéky. Tento rok sa odborná porota rozhodla oceniť dve autorky: Veroniku Dianiškovú za knihu básní Správy z nedomovov a Michaelu Zakuťanskú za knihu „tragikomédií“ Prešovská trilógia. Cena Bibliotéky je od roku 2007 udeľovaná za najlepšie slovenské knižné dielo ženskej autorky vydané v predošlom roku a je honorovaná sumou 1 000 eur od spoločnosti Incheba.

Záverečná tlačová správa Bibliotéka/Pedagogika 2018

Ing. Antónia Mištaľová PR manažér/hovorkyňa
Incheba, a. s. • Viedenská cesta 3-7 • 851 01  Bratislava
M: +421 911 100 797 • T: +421 2 6727 3345 • E: amistalova@incheba.sk • www.incheba.sk