Uplynulý 39. ročník stavebného veľtrhu CONECO návštevníkov inšpiroval, ako bývať zdravo, moderne a komfortne. Okrem aktuálnych trendov v stavebníctve, architektúre a dizajne odprezentoval inovatívne a progresívne stavebné materiály, zariaďovacie prvky a komponenty do interiéru a exteriéru, inteligentné a smart riešenia pre zjednodušenie bývania. Ponuku 450 vystavovateľov z 11 krajín (Belgicko, Bulharsko, Česko, Čína, Litva, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Taliansko a Slovensko) na výstavnej ploche 35 000 m2 si pozrelo 90 112 návštevníkov. Prestížne podujatie s viac ako 50-ročnou históriou zorientovalo návštevníkov v najnovších vychytávkach a poskytlo prehľad riešení pre moderné bývanie. Veľtrh doplnil 28. medzinárodný veľtrh energetickej efektívnosti Racioenergia a výstavy Drevodomy, Pasívne domy a Voda.

Návštevníci v Inchebe počas štyroch dní našli komplexný sortiment pre stavbu a rekonštrukciu, ktorý začínal pri základných stavebných materiáloch a končil pri vnútorných riadiacich systémoch, či interiérovom vybavení. Keďže nároky na dnešné stavby a ich výbavu sa neustále zvyšujú, značnú časť ponuky veľtrhu zastrešovali moderné, automatizované, smart riešenia s úsporou energií, ekologickým prístupom a štýlovým dizajnom. Nechýbal odborný sprievodný program na aktuálne témy v segmente stavebníctva i  prednášky a rýchlokurzy pre širokú verejnosť venované téme obnovy tradičných domov pre zdravé bývanie, či ekologickému staviteľstvu s využitím prírodných materiálov.

Výstavy Drevodomy a Pasívne domy priniesli široké zastúpenie firiem, ktoré sa zaoberajú ich realizáciou. Návštevníci sa mohli zorientovať v problematike domov z dreva a energeticky sebestačných stavieb za prítomnosti skúsených profesionálov. V poradí 5. ročník výstavy Voda, pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR, predstavil riešenia zamerané na udržateľný rozvoj, protipovodňové opatrenia či podporu v oblasti vodného hospodárstva. Cieľom bolo podporiť informovanosť širokej verejnosti a návštevníkov o nenahraditeľnom význame vody.

Počas veľtrhov Coneco a Racioenergia boli vybraným vystavovateľom tradične udelené ocenenia Zlatá plaketa Coneco, Zlatá plaketa Racioenergia za zaujímavé a výnimočné exponáty. Ocenenie Zlatý Leonardo pre zmenu putovalo do rúk spoločností, ktorých expozícia bola z vizuálneho hľadiska najnápaditejšia a najkreatívnejšia. Zároveň sme spoznali víťazov súťaže o Najlepšie obnovený bytový dom roka 2017. V prvý deň veľtrhu Coneco - Racioenergia sa konal Gala večer pri príležitosti slávnostného odovzdávania cien 23. ročníka prestíženej celoštátnej súťaže realizovaných stavieb na Slovensku Stavba roka 2017. Všetky výsledky nájdete na www.incheba.sk.

Ing. Antónia Mištaľová

E: amistalova@incheba.sk