Jubilejný 25. knižný veľtrh  Bibliotéka, ktorý  v nedeľu  12.11. v  bratislavskej Inchebe zatvoril svoje brány, aj v tomto roku potvrdil, že Slováci  nestrácajú záujem o knihy a literatúru. Počas štyroch dní si atmosféru knižnej jesene vychutnalo 44 125 návštevníkov - za 25 rokov fungovania veľtrhu ide o druhý najúspešnejší ročník, a to aj napriek tomu, že v tomto roku sa knižný veľtrh konal samostatne bez veľtrhu Hodiny a Klenoty,  Medzinárodného veľtrhu cvičných firiem a prezentácií remeselných zručností žiakov JUVYR. V Inchebe sa spolu predstavilo 200 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Indie, Maďarska, Nemecka, Rakúska, Rumunska a Ruska a prostredníctvom inštitútu bola zastúpená Čína. Bibliotéku tradične doplnila výstava vzdelávania a didaktickej techniky Pedagogika zameraná na prezentáciu klasických učebných pomôcok aj pútavých foriem vzdelávania.

Ponuku tisícok knižných titulov na Bibliotéke doplnila novinka - unikátna expozícia veľkolepého fotografického spracovania Sixtínskej kaplnky v mierke 1:1. Okrem toho boli v Luxusnej knižnici prezentované aj ďalšie exkluzívne zberateľské kúsky – Nekonečný Leonardo, Dokonalý Michelangelo, či Rodinná Biblia. Nechýbal atraktívny sprievodný program - stretnutia s obľúbenými autormi, autogramiády, krsty kníh, dramatizované čítania, tvorivé dielne pre deti či festival spoločenských hier. Na Bibliotéke sa predstavili nielen najznámejšie mená slovenskej literárnej scény (Jozef Banáš, Juraj Červenák, Jozef Karika, Gustáv Murín, Jana Pronská, Táňa Kelleová Vasilková, Daniel Hevier), ale aj zahraniční hostia (Meir Shalev, Agnes Martin-Lugandová). Exkluzívnym hosťom knižného veľtrhu bola švédska dvojica scenáristov a spisovateľov Hans RosenfeldtMichael Hjorth.

Bibliotéku sprevádzala súťažná prehliadka výsledkov vedecko-výskumnej činnosti žiakov Festival vedy a techniky AMAVET a výstava Veda netradične s interaktívnymi stánkami zameranými na oblasti vedy a techniky.

Na slávnostnom otvorení Bibliotéky bola udelená Cena Bibliotéky za najlepšie slovenské knižné dielo (próza, poézia a tvorba pre deti a mládež) ženskej autorky vydané v predošlom roku. Cena  je honorovaná sumou 1 000 eur od spoločnosti Incheba a tohtoročnou laureátkou sa stala Mária Ferenčuhová s dielom Imunita. V rámci Bibliotéky boli tiež vyhlásené výsledky 15. ročníka najprestížnejšej poviedkovej súťaže v žánri sci-fi/fantasy/horor Martinus Cena Fantázie. V hlavnej súťaži si čitatelia hlasovaním zvoli za najlepšiu poviedku Preplatok od Anny Olejárovej. Stala sa tak celkovým víťazom MCF 2017.

Antónia Čermáková Mištaľová

E: amistalova@incheba.sk