V sobotu popoludní sa zavreli brány výstaviska Incheba za 15. ročníkom Bratislavských zberateľských dní. Na zberateľskom veľtrhu 180 vystavovateľov z 20 krajín (Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Francúzsko, Chorvátsko, India, Kanada, Maďarsko, Nemecko, Portugalsko, Poľsko, Rakúsko, Rusko, Slovinsko, Srbsko, Španielsko, Švajčiarsko, Turecko, Taliansko a Slovenská republika) odprezentovalo zaujímavosti a rôzne artefakty z oblasti numizmatiky, filatelie, filokartie, faleristiky, minerálov a drobných starožitností. Ich ponuku si počas dvoch dní pozrelo 6 200 návštevníkov. Tí mali možnosť doplniť a skompletizovať si svoje zbierky o známky a pohľadnice z celého sveta, hodnotné mince, medaily, odznaky i nulovú euro suvenír bankovku s vyobrazením Bratislavského hradu.

Nepochybne veľkým lákadlo veľtrhu bolo uvedenie nulovej Euro Souvenir bankovky s Bratislavským hradom. Záujemcovia o bankovku vytvárali dlhé rady od skorých ranných hodín, aby im táto špecialitka za 2 eurá neunikla. K dispozícii bola v limitovanom počte a bol o ňu veľký záujem. Bratislavské zberateľské dni boli miestom, kde si záujemcovia medzi prvými mohli nulovú bankovku zakúpiť. Vypredala sa za pár hodín po spustení predaja.

Expozícia Národnej pokladnice si pripomenula sté výročie vzniku Česko-Slovenska a na veľtrhu ponúkla netradičné numizmaty; hodinky švajčiarskej kvality s originálom mince s portrétom M. R. Štefánika, ako aj zbierku pamätných numizmatov v tvare oltárov venovanú najkrajším madonám zo Slovenska i celého sveta. Spoločnosť Macho & Chlapovič návštevníkom predstavil zlatý 6 dukát odrazok kremnického guldinera, ktorého cena sa pohybuje až do 200 000 Eur za kus. Mincovňa Kremnica sa odprezentovala s novinkou z vlastnej umeleckej tvorby – jedinečnými medailami z dielne kremnických výtvarníkov.

V piatok sa v expozícii Slovenskej pošty konala inaugurácia novej známky s personalizovaným kupónom „Kvetinový motív“. Filatelistov okrem iného potešila aj výstava „Zaujímavosti moderných slovenských a českých známok.“ Pre deti bola k dispozícii Detská pošta, kde sa mohli zahrať na malých poštárov alebo si nakresliť vlastnú poštovú známku.

V sekcii minerálov si návštevníci mohli vyberať z ponuky neopracovaných minerálov, polodrahokamov, ako aj šperkov z nich vyrobených. Nechýbal odborný program s prednáškami, prezentácia mincí a medailí Bratislavskej mincovej a numizmatická aukcia, kde sa v sobotu dražila vzácna minca 10 koruna z roku 1933.

Pre viac informácií:

Ing. Antónia Mištaľová