Zberateľský koníček má stále svojich fanúšikov

Pretrvávajúcu vášeň pre zberateľstvo ukázal uplynulý 14. ročník medzinárodného zberateľského veľtrhu, ktorý bol už tradičným každoročným miestom stretnutia všetkých milovníkov numizmatiky, filokartie, filatelie, faleristiky, minerálov i drobných starožitností. Bohatú ponuku 182 vystavovateľov si počas dvoch dní obzrelo viac ako 6 000 návštevníkov, ktorí si tak mohli nielen prehĺbiť svoj koníček, ale hlavne skompletizovať a doplniť zbierky o hodnotné artefakty. Medzinárodný charakter veľtrhu potvrdilo bohaté zastúpenie krajín – odprezentovalo sa ich 22, dokonca aj ďaleká Kanada, Japonsko a Čína.

Tento rok sa veľtrh niesol aj v znamení 300. výročia narodenia Márie Terézie. Aukčný dom Macho & Chlapovič predstavil unikát kremnickej razby 10 Dukát z roku 1765 v hodnote viac ako stotisíc eur. Národná Pokladnica si jej výročie uctila striebornou medailou z jednej unce rýdzeho striebra. Limitácia 1717 kusov pripomínala rok narodenia slávnej panovníčky.

Na tohtoročnom zberateľskom veľtrhu sa premiérovo predstavila Česká pošta a Pressburg Mint – Bratislavská mincovňa, nechýbala tradične ani Slovenská pošta, či Detská pošta so zaujímavým programom pre deti. Veľtrh počas oboch dní sprevádzal aj odborný program – prednášky na tému finančnej gramotnosti a investícií do konzervatívnych komodít, aukcia numizmatického materiálu, či odborné poradenstvo v oblasti zberateľstva. V sekcii minerálov si záujemcovia mohli vybrať krásne klenoty zeme v podobe kameňov, neopracovaných minerálov či šperkov.

bzd 2017

Antónia Čermáková