Pridané:

Bibliotéka bola úspešným štartom do knižnej jesene

Medzinárodný knižný veľtrh počas štyroch dní zaujal desaťtisíce návštevníkov, ktorí sa prišli zoznámiť s najnovšou produkciou vydavateľstiev, stretnúť svojich obľúbených spisovateľov a zažiť program plný kníh. Bibliotéka tak úspešne odštartovala obdobie jesene a zimy, ktorých dlhé večery sú prirodzene späté s čítaním.

Knižné novinky, nestarnúca klasika, fantastický program pre deti a stretnutia s obľúbenými spisovateľmi – od 7. do 10. novembra sa v Inchebe uskutočnil 27. ročník medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka, ktorý je už neodmysliteľnou súčasťou novembrovej Bratislavy. Veľtrh za štyri dni navštívilo spolu 45 006 záujemcov o literatúru a čítanie, čo dokazuje, že knihy sú obľúbené aj v dnešnej elektronickej dobe.

Návštevníci sa na Bibliotéke mohli nielen oboznámiť s tisíckami knižných titulov, ale aj sa ponoriť do zaujímavých diskusií či prezentácií a byť súčasťou knižných krstov a autogramiád. Ani v tomto roku na veľtrhu nechýbali desiatky slovenských a zahraničných spisovateľov, ktorí záujemcom prišli odprezentovať svoju tvorbu. Jednou z najväčších hviezd bol populárny švédsky autor krimi Stefan Ahnhem.

Maďarsko ako historicky prvý  čestný hosť veľtrhu zabezpečilo nielen dve desiatky slovenských prekladov kníh z maďarčiny, ale aj zaujímavé osobnosti zo sveta literatúry.

Na svoje si prišli aj deti – v zábavnom laboratóriu čítania sa každý deň mohli hrať, tvoriť a čítať si s animátormi a autormi detských knižiek. Spestrením bola aj interaktívna výstava Czech Inovation Expo (v rámci súbežnej výstavy Pedagogika), ktorá pomocou virtuálnej reality, dotykových obrazoviek a ďalších moderných technológií pripomenula celosvetové známe značky a významné vynálezy slávnych Čechov. Na výstavách Veda netradične a Festival vedy a techniky AMAVET 2019, ktoré organizovali Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR a občianske združenie AMAVET, mohli deti i dospelí spoznať výsledky vedeckej práce mladých ľudí. Podujatie Týždeň vedy a techniky vyvrcholilo v Inchebe slávnostným galavečerom, na ktorom sa udeľovali ocenenia najlepším slovenským vedcom.

Na veľtrhu bola už po trinásty raz slávnostne odovzdaná Cena Bibliotéky. Tento rok sa odborná porota rozhodla udeliť ocenenie Toni Revajovej za knihu Rok Sivka Ohniváka. Cena Bibliotéky je od roku 2007 udeľovaná za najlepšie slovenské knižné dielo ženskej autorky vydané v predošlom roku a je honorovaná sumou 1 000 eur od spoločnosti Incheba.

Vôbec po prvý raz mohli návštevníci na veľtrhu vidieť pódium RTVS. Na ploche 200 metrov štvorcových počas štyroch dní sledovali živé rozhlasové a televízne vysielanie, známych autorov, zaujímavých hostí aj hudobné vystúpenia.