Veľtrhy ITF Slovakiatour a Danubius Gastro videlo 72 764 spokojných návštevníkov

Na cestovateľskom veľtrhu ITF Slovakiatour sa predstavilo 405 vystavovateľov z 21 krajín. Súbežne s ním sa konali špecializované výstavy Wellness a fitness a Poľovníctvo a Oddych. Gastronomický veľtrh Danubius Gastro priniesol ponuku 321 vystavovateľov z 9 krajín. Zároveň prebiehali výstavy Exposhop, Gastropack a Exporeklama. Zaujímavé podujatia návštevníkov obohatili o dovolenkové tipy, hodnotné informácie, ochutnávky špecialít, programy i zážitky. Bohatý štvordňový program si nenechalo ujsť 72 764 ľudí zo všetkých kútov Slovenska i susedných krajín.





Medzi vystavovateľmi cestovateľského veľtrhu boli cestovné kancelárie s ponukou first moment dovoleniek, zahraničné zastúpenia krajín s praktickými turistickými informáciami a za zahraničím v ničom nezaostalo ani Slovensko. Predstavili sa všetky naše kraje, štafetu partnera tento rok niesol Prešovský samosprávny kraj. Ukázal sa doslova „kráľovsky“ prostredníctvom svojich slávnych stredovekých miest a bytostí opradených mýtmi, ktoré v nich kedysi žili. Na jednom mieste návštevníci stretli bardejovského Mestského kata, kežmarskú Čiernu pani, levočskú Bielu pani a mešťana Gašpárka zo Starej Ľubovne. Zaujali aj makety drevených kostolíkov zapísaných v zozname UNESCO.

Veľtrh Danubius Gastro je už tradičným popredným podujatím, kde sa stretávajú ľudia s profesionálnym záujmom o rôzne odbory gastronómie i nadšenci hľadajúci unikátne ingrediencie a tipy na ich využitie. Jeho atmosféru okrem super expozícií tvorili aj tento rok najrôznejšie súťaže a exhibície. Konali sa majstrovstvá barmanov, súťaže baristov, kuchárov, cukrárov a pekárov.

 Finále celonárodnej súťaže Gastro Junior Skills Slovakia 2011/2012 spoznalo svojich víťazov. Kuchári mali za úlohu uvariť jedlo s použitím hovädzieho močingu a cukrári tvorili dezerty s ganache krémom. Slovensko bude v Belgicku na medzinárodnej súťaži Euroskills reprezentovať Michal Hanšut študujúci na odbornej škole v Piešťanoch. O ďalších umiestneniach rozhodla porota nasledovne:

Odbor „Kuchár":

1. Michal Hanšut, SOŠ obchodu a služieb, Mojmírova 99/28, Piešťany

2. Róbert Mesiarik, SOŠ hotel.služieb a obchodu, Jabloňova ul.", Zvolen

3. Viktor Nguyen, SOŠ obchodu a služieb, Športová 1, Rimavská Sobota


Odbor "Cukrár":

1. Kristína Hedvigiová, Hotelová akadémia, Malinovského 1, Brezno

2. Lucia Žažová, SOŠ obchodu a služieb, Mojmírova 99/28, Piešťany

3. Štefan Kurila, SOŠ, Sládkovičova 2723/120, Snina

Boli udelené aj nové Značky kvality SK sedemnástim slovenským výrobcom. Odborná porota posúdila aj vystavované exponáty a tie získali Ceny Danubius Gastro 2012:

Vystavovateľ:   APIMED - Ing. Peter Kudláč, Dolná Krupá
Exponát:           Staroslovanská medovina svetlá, 13,5%

Vystavovateľ:   Julius Meinl Coffee Intr. a. s., Bratislava
Exponát:           Espresso Präsident bohne 500 g

Vystavovateľ:   KON - RAD spol. s r. o. Bratislava
Exponát:           Carmenére/ Shiraz, 2006, Vertice, ročník 2006, červené víno suché z Chile

Vystavovateľ:   Senická mliekáreň, a. s., Senica
Exponát:           Záhoracký syr Havran ementaler neúdený a údený

Vystavovateľ:   Villa Víno Rača a. s., Bratislava
Exponát:           Frankovka modrá výber z hrozna, ročník 2009

Vystavovateľ:   Karloff s. r. o., Kežmarok
Vystavovateľ:   Tatratea - Tatranský čaj – rad čajovo – bylinných likérov

Vystavovateľ:   CARAT DISTILLERY TRADE s. r. o., Šamorín
Exponát:           Hruškovica Carat 52%

Vstavovateľ:     Novofruct SK s. r. o., Nové Zámky
Exponát:           BIO dojčenská výživa

Vystavovateľ:   JTF Partnership s.r.o.Lednické Rovne
Exponát:           Hotelový porcelán Línia „ESS-KLASSE“

Vystavovateľ:   DAVAC, s.r.o.,  Bratislava
Exponát:           Konvektomat SCC-101W

Video z netradičnej módnej prehliadky: