Varí a spieva svokra Gizka Oňová

Priaznivci legendárnej hudobnej relácie Repete, pozor! Každá streda (3.12., 10.12., 17.12.) na Dňoch Vianoc bude patriť skvelej Gizke Oňovej, ktorá je nielen vynikajúca speváčka, ale aj kuchárka. Predvianočné dni nám spríjemní svojimi hitmi a varením vianočných špecialít. V stredu 3.12. navarí fazuľovú polievku; neskôr sa môžete tešiť na rybaciu polievku a napokon na tradičnú kapustnicu.

Kto príde včas, bude mať možnosť tieto skvelé pochúťky ochutnať. A keby ste si chceli pochutiť v pohodlí domova, ponúkame vám recepty na polievky od pani Gizky:

Kapustnica

Potrebujeme: (pre 6 osôb)

  • 600 g kyslej kapusty
  • 200 g hlávkovej kapusty
  • 200 g bravčového pliecka
  • 150 g údeného mäsa
  • 150 g mäkkej paprikovej klobásy
  • 20 g sušených húb
  • 30 g oleja alebo masti
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 - 4 sušené slivky
  • 1 menšie jablko
  • 1 polievkovú lyžicu mletej červenej papriky
  • 3 bobkové listy
  • soľ, korenie

Postup:

Na oleji opečieme drobné kocky pliecka. Cibuľu, cesnak a údené mäso nakrájame a pridáme k pliecku. Posypeme červenou paprikou, zalejeme 1,5 litrom vody. Postupne pridáme kyslú kapustu, nastrúhanú hlávkovú kapustu, huby, slivky, jablko, bobkové listy a varíme do mäkka. Na záver do kapustnice primiešame malé kocky klobásy (aj s výpekom), ktorú sme upiekli na suchej panvici. Dovaríme ešte asi 5 min, dochutíme podľa potreby.

Fotogaléria z vystúpenia 17. 12.


Rybacia polievka z mrazeného filé


Potrebujeme (pre 6 osôb):

  • 600 g rybieho filé
  • 100 g cibule
  • 150 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 4 polievkové lyžice oleja
  • 20 g mletej červenej papriky
  • soľ, korenie, (chilli)

Postup:

Ryby, zeleninu a cibuľu nakrájame na kocky. 300 g rýb spolu so zeleninou a cibuľou vložíme do hrnca, zalejeme 1,5 litrom vody. Osolíme, okoreníme a varíme do mäkka (asi 20 min). Ponorným mixérom všetko dobre rozmixujeme a pridáme druhú polovicu rýb. Varíme ešte asi 7 min.

Na oleji speníme roztlačený cesnak, pridáme červenú papriku a dáme do polievky. Dovaríme ešte 2 - 3 min. Podávame s čerstvým chlebom.

Fotogaléria z vystúpenia 10. 12.


Fazuľová polievka a la Svokra

Potrebujeme (pre 6 osôb):

  • 300 g suchej fazule
  • 200 g údeného rebierka
  • 200 g mäkkej údenej paprikovej klobásy
  • 250 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g širokých rezancov
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 kávové lyžičky mletej červenej papriky
  • soľ, korenie
  • chilli paprika (voliteľné)

Postup:

Namočenú fazuľu (min 10 hodín) dáme variť do 2,5 - 3 litrov vody spolu s údeným rebierkom. Asi po 1 hodine pridáme koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak - všetko v celku. 10 minút pred dovarením vyberieme zeleninu, cibuľu a cesnak spolu s trochou vývaru, ponorným mixérom rozmixujeme a vlejeme späť do polievky.

Prisypeme široké rezance.

Klobásu nakrájame na kocky, v panvici na oleji opečieme; posypeme červenou paprikou a vložíme spolu s vypečeným tukom do polievky. Povaríme ešte asi 5 minút.

Údené rebierka oberieme, mäso nakrájame a vrátime do polievky. V prípade potreby dochutíme soľou a korením.

Prajeme dobrú chuť!

Fotogaléria z vystúpenia 3. 12.