Medzinárodný zberateľský veľtrh aj v znamení 300. výročia narodenia Márie Terézie

V bratislavskej Inchebe sa 2. a 3. júna stretnú všetci milovníci numizmatiky, filokartie, filatelie, faleristiky, minerálov a drobných starožitností. Čakajú ich každoročne tradične obľúbené Bratislavské zberateľské dni, na ktorých sa odprezentuje 182 vystavovateľov z 22 krajín, dokonca až z ďalekej Kanady či Japonska. Medzinárodný charakter veľtrhu potvrdzuje rekordná účasť blízkych i vzdialených krajín, tento rok sa predstaví doteraz najviac zastúpených štátov v celej histórii zberateľského veľtrhu. Ponúknu množstvo jedinečných exemplárov a hodnotných artefaktov, ktorými si vášniví zberatelia môžu skompletizovať a obohatiť svoje zbierky.

Jedným z nich bude určite strieborná minca vydaná pri príležitosti 300. výročia narodenia Márie Terézie. Národná Pokladnica si jej výročie uctí striebornou pamätnou medailou z jednej unce rýdzeho striebra. Limitácia 1717 kusov bude pripomínať rok narodenia slávnej panovníčky. Jedinečnosť uncovej striebornej medaily reprezentuje jednak symbolický dátum a limitácia, a aj vysoká kvalita.

Exkluzívne pri tejto príležitosti si zberatelia môžu obzrieť aj unikát kremnickej razby 10 Dukát z obdobia Márie Terézie, konkrétne z roku 1765. Ide o jedinečný ročník, ktorý sa na trhu bežne neobjavuje a ktorého hodnota je odhadovaná na viac ako stotisíc eur. Predstaví ho spoločnosť MACHO & CHLAPOVIČ.

Premiérovo sa na tohtoročnom zberateľskom veľtrhu so svojim filatelistickým tovarom a sortimentom poštových cenín predstaví Česká pošta. Pri príležitosti svojej účasti si pripravila aj špeciálny korešpondenčný lístok s tematickou prítlačou Bratislavského hradu. Ani tento rok nebude chýbať Slovenská pošta. Spolu s Poštovým múzeom si pripravili výstavu „Pošta a poštári optikou fotografického objektívu“, ktorá ponúka nezvyčajný pohľad na premeny pošty za posledných 100 rokov. Počas oboch dní bude na stánku Slovenskej pošty k dispozícii výroba známky s personalizovaným kupónom, predaj filatelistického tovaru a príležitostná poštová pečiatka venovaná zberateľskému veľtrhu. Zaujímavý program čaká aj na deti v stánku Detskej pošty, kde si môžu zahrať hry s poštárskou tematikou, poskladať známkové pexeso či magnetické puzzle, alebo odfotografovať sa tak, že sa stanú súčasťou veľkej poštovej známky.

Novinkou na zberateľskom veľtrhu je aj Pressburg Mint – Bratislavská mincovňa, ktorá nadväzuje na tradíciu spred 300 rokov. Zberateľom prinášajú moderné mince a medaily, aké inde vo svete nenájdete. Spojenie najnovších technológií a inovatívneho dizajnu vytvára nielen atraktívnu investičnú príležitosť, ale aj unikátne umelecké diela so zberateľskou hodnotou.

Pripravená je tradične aj sekcia minerálov, ktorá určite obohatí zberateľský veľtrh. Neopracované minerály, polodrahokamy, ale aj šperky z nich vyrobené či dokonca perly  určite zaujmú zberateľov, ale tiež dámy, ktoré túžia po novom doplnku. Každý návštevník si tak môže na veľtrhu zaobstarať hodnotný a zaujímavý darček.

Nebudú chýbať zaujímavé odborné prednášky na tému finančnej gramotnosti a investícií do konzervatívnych komodít, aukcia numizmatického materiálu, kde sa tento rok bude dražiť napríklad aj zlatý 4 Dukát z obdobia Františka Jozefa I., či odborné poradenstvo v oblasti zberateľstva i možnosť dať si bezplatne ohodnotiť svoje zbierky.

Bratislavské zberateľské dni v Inchebe sú otvorené v piatok 2.6. od 10:00 do 18:00 a v sobotu 3.6. od 10:00 do 16:00 h. Jednodňové vstupné je vo výške 4 Eur, dvojdňová vstupenka je k dispozícii za 5 Eur. Deti a mládež do 15 rokov majú vstup voľný.

Tlačová správa Bratislavské zberateľské dni 2017 (.pdf)

Antónia Čermáková
M + 421 911 100 797