Tlačová správa IDEB

Najmodernejšia vojenská technika, vybavenie na zaistenie ochrany a bezpečnosti a dynamické ukážky. To všetko v termíne 14. - 16. 5. do priestorov bratislavskej Incheby prinesie 5. ročník medzinárodného veľtrhu obrannej techniky IDEB. Na ploche 24 000 m2 sa predstaví 165 vystavovateľov z 18 krajín.

Aktuálny ročník veľtrhu sa nesie v znamení 10. výročia vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie. Tento rok je podujatie výnimočné aj vďaka spojeniu so Stredoeurópskym zahraničnopolitickým a bezpečnostným fórom GLOBSEC, a to v rámci nového projektu „Stredoeurópsky týždeň bezpečnosti”.

Veľtrh v prípade priaznivého počasia slávnostne otvoria prelety stíhačiek MiG-29 a lietadla L-410 a zoskoky príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia z vrtuľníka Mi-17. Súčasťou sprievodného programu budú aj dynamické ukážky vojenských činností a techniky. Návštevníci sa môžu tešiť na ukážky zadržania unikajúceho páchateľa služobným psom a vyhľadávanie výbušnín, ukážky nastraženia pasce, sebaobrany, ako aj ukážky sprevádzania a ochrany VIP osôb v konfliktnom priestore. So svojimi vystúpeniami sa predstaví Čestná stráž OS SRVojenská hudba OS SR.

Veľtrh aj vďaka exponátom prihláseným do súťaže Grand Prix IDEB 2014 predstaví technologické novinky a modernizácie obranných systémov. Jednou z vystavených noviniek bude modernizované bojové vozidlo pechoty na platforme BVP-2 s označením IFV ŠAKAL, ktoré je výsledkom cezhraničnej spolupráce. Vozidlo ako projekt Ministerstva obrany SR spoločne vyrábajú firmy zo Slovenska a z Česka.

IDEB, ktorý sa uskutočňuje len každé dva roky, tiež prinesie množstvo zaujímavých prednášok za účasti významných odborníkov z oblasti obrany. Jednou z tém bude otázka kybernetickej bezpečnosti, ktorá je veľkou výzvou pre predstaviteľov rezortu obrany. O možnostiach rozvoja kybernetickej bezpečnosti budú hovoriť uznávaní odborníci vo svojej oblasti, medzi inými aj bývalý zástupca amerického ministra vnútornej bezpečnosti Paul A. Schneider a Chris Stace z Európskej obrannej agentúry. Nosnou témou na veľtrhu IDEB však bude potrebná modernizácia Ozbrojených síl SR, ktorá v súčasnosti patrí k najväčším výzvam rezortu obrany.

Veľtrh svojou prítomnosťou obohatia aj športovci českého Armádneho športového centra – kráľovná bielej stopy Kateřina Neumannová, legendárny sánkar František Halíř a mnohí ďalší. Počas autogramiády budú mať návštevníci možnosť stretnúť sa aj so športovcami VŠC Dukla Banská Bystrica.

Otváracie hodiny veľtrhu:
14. 5. - 9:00 – 18:00 h.
15. 5. - 10:00 – 18:00 h.
16. 5. - 10:00 – 16:00 h.

Pre širokú verejnosť bude veľtrh vo vonkajšom areáli Incheby sprístupnený bezplatne denne po 14:00 h.

Tlačová správa IDEB 2014 (.pdf)

Martina Macková
Hovorkyňa