Pridané:

Knižná jeseň je tu znova: Nezmeškajte Bibliotéku v bratislavskej Inchebe!

Po pandemickej prestávke sa do bratislavskej Incheby vracia obľúbená Bibliotéka, aby potešila všetkých priaznivcov čítania a kvalitnej literatúry. Od štvrtka 11.11. do nedele 14.11. tu vydavatelia predstavia svoje knižné tituly, ktoré vyšli za posledné obdobie vrátane zaujímavých noviniek, vďaka ktorým sa čitatelia môžu nechať vtiahnuť do lákavého sveta fantázie aj faktov.

Hoci pre pandémiu bude tohtoročná Bibliotéka v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi komornejšia, pozitívom je, že sa podarilo zorganizovať platformu pre tých vydavateľov, ktorí majú záujem v náročnom období predstaviť svoje knižné tituly verejnosti. S cieľom podporiť knižný trh sa Incheba navyše rozhodla umožniť vstup aj parkovanie v areáli výstavno-kongresového centra bezplatne pre všetkých návštevníkov.

Prezentácie knižných titulov obohatí aj sprievodný program. Fanúšikov vedeckofantastickej literatúry poteší legenda slovenskej sci-fi tvorby Tono Stiffel, ktorý porozpráva o reedícii knihy Zabudnutý vesmír. Autorka Katarína Soyka osobne predstaví najnovšiu „space operu“ Mutácia z planéty Zem a obaja priblížia aj zbierku sci-fi poviedok Zajtra bude včera, v ktorej je to najlepšie, čo na Slovensku v žánri sci-fi za predošlé roky vyšlo.

Priaznivci cestopisov sa môžu tešiť na stretnutie s autorom knihy Okolo sveta s palcom hore. Peter Hoferek sa na Bibliotéke podelí nielen o zážitky zo svojej 14-mesačnej cesty okolo sveta stopom, ale aj o cenné rady, vďaka ktorým si každý môže splniť svoje cestovateľské sny.

Trefné a vtipné postrehy autora Ondreja Sokola, ktorého preslávila práca šoféra autobusu v Nórsku (Ako som vozil Nórov), aktuálne vychádzajú aj ako audiokniha v podaní obľúbeného Juraja Kemku. Ondrej Sokol bude na Bibliotéke priebežne k dispozícii na stretnutia s čitateľmi.

Vzdelávať sa je dôležité, a preto budú v ponuke napríklad zaujímavé dvojjazyčné (slovenčina+nemčina) knihy pre malé deti, či prvá publikácia edičného radu Belianum, ktorý v čitateľsky prístupnej a knižne atraktívnej forme prezentuje aktuálne výsledky bádania diela Mateja Bela.

V sobotu medzi 10:00-11:00 na návštevníkov čaká krst originálnych spoločenských hier, pričom princíp aj ilustrácie pochádzajú od slovenských autorov.

Bibliotéku v Inchebe zároveň doplní špecializované „knižné“ vysielanie na programových okruhoch RTVS. Okrem živých vstupov, špeciálnych relácií i televíznych adaptácií literárnych diel bude RTVS informovať aj o aktuálnom dianí v Inchebe.

Bibliotéku budú sprevádzať aj Minerály Bratislava, ktoré potešia nielen milovníkov prírody, ktorí sa prostredníctvom nerastov budú môcť inšpirovať krásou Zeme a spoznať jej tajomstvá, ale aj priaznivcov handmade tvorby a nositeľov bižutérie a šperkov.

Bibliotéka a Minerály Bratislava sa uskutočnia od 11. do 14. novembra v režime OTP. Podľa platného Covid Automatu platí povinnosť mať v interiéri prekryté horné dýchacie cesty respirátorom. Vstup a parkovanie v areáli Incheby sú pre všetkých návštevníkov bezplatné.