Najväčšia oslava gastronómie v Inchebe

Gurmáni, kávičkári, vinári, ale aj profesionálni kuchári, cukrári a prevádzkovatelia reštaurácií, hotelov či bufetov si už onedlho prídu na svoje. Od štvrtka 30.1. otvorí v Inchebe svoje brány medzinárodný veľtrh gastronómie Danubius Gastro. Až do nedele 2.2. bude prehliadkou gastronomických trendov a prinesie pestrý výber potravín, ingrediencií, vína a kávy, ale aj profesionálnej gastro techniky. Každý, kto rád varí a pre koho je jedlo pôžitkom, bude môcť ochutnať tradičné aj netradičné špeciality a naučiť sa grify profesionálnych kuchárov. V poradí 21. ročník veľtrhu Danubius Gastro doplní 14. ročník výstavy strojov a technológie pre obchody Exposhop a 13. ročník výstavy obalových materiálov a baliacej techniky Gastropack.

Veľtrh si za roky svojho fungovania vybudoval silné meno. O jeho pozícii svedčí aj to, že v porovnaní s vlaňajškom sa podujatie podarilo rozšíriť a tento rok je veľtrh najväčší za ostatných päť rokov. V počte expozícií tradične vedie Slovensko nasledované Českou republikou.

Neodmysliteľnou súčasťou veľtrhu sú atraktívne sprievodné podujatia venované gastronómii a príprave jedál, dezertov, kávy a alkoholických nápojov. Návštevníci sa môžu oboznámiť s umením profesionálnych kuchárov a cukrárov a nimi pripravené špeciality aj ochutnať. Medzi najzaujímavejšie sprievodné podujatia dlhodobo patrí Národná prehliadka kuchárskeho a cukrárskeho umenia „Poézia v gastronómii“, ktorej 15. ročník opäť predstaví súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, škôl i jednotlivcov z celého Slovenska.

Varenie priamo pred očami návštevníkov prinesú dve kuchárske súťaže. V súboji Danubius Gastro Cup 2014 si svoje sily zmerajú kuchári a cukrári v juniorskej i seniorskej kategórii. Mladí budúci gastronómovia dostanú šancu vyskúšať si svoju kuchársku zručnosť počas 2. ročníka súťaže METRO Kuchársky päťboj, kde predvedú individuálne zručnosti aj schopnosť pracovať v tíme pri príprave menu.

Vôňa sladkého pečiva sa bude halami niesť počas 8. ročníka súťaže O najlepší bratislavský rožok, ktorá bude tento rok spojená so súťažou o najlepší chlieb, pagáč a umelecké dielo na tému „Fašiangy“. Na kurze pečenia bratislavských rožkov sa návštevníci budú môcť naučiť, ako túto legendárnu pochúťku pripraviť.

Veľtrh návštevníkom sprostredkuje aj exotické chute. Spoločnosť Zeleninári pripravila prehliadku pre naše kuchyne nezvyčajných druhov ovocia a zeleniny. Hudobníci a tanečníci z celého sveta návštevníkov prevedú kulinárskou atmosférou šiestich krajín - Slovenska, Talianska, Francúzska, Aljašky, Číny a Kuby.

Veľtrh tento rok prináša tiež mimoriadne bohatú prezentáciu kávy a široké zastúpenie slovenských a zahraničných vinárov, pričom prvýkrát sa návštevníkom predstavia vinári z Portugalska.

Po niekoľkoročnej prestávke sa na veľtrh vracajú Majstrovstvá Slovenska BARISTA 2014. Najlepší slovenskí odborníci na prípravu kávy si svoje sily zmerajú v niekoľkých kategóriách, pričom jednou z nich bude aj Latte Art – kreslenie obrazcov do kávy napeneným mliekom. Barmanské súťaže ST. NICOLAUS CUP 2014 a ST. NICOLAUS FREE STYLE prinesú zaujímavé exhibície plné farieb, ktoré sa oplatí vidieť.

Pre odborníkov sú nachystané semináre týkajúce sa problematiky pekárstva a hygieny. Hovoriť sa bude o predpokladoch ďalšieho rozvoja pekárskeho priemyslu či o problémoch s implementáciou nariadenia o informáciách pre spotrebiteľov.

Tlačová správa Danubius Gastro 2014 (.pdf)

Pre viac informácií kontaktujte:
Martina Macková
Hovorkyňa
Incheba, a.s.
Viedenská cesta 3-7
851 01 Bratislava, Slovakia
M + 421 911 100 726
T  + 421 2 6727  3345