Gastronomická elita sa od štvrtka zíde v Inchebe

Počet vystavovateľov: 321
Výstavná plocha: 17 000 m²
Zúčastnené krajiny: 9
Česká republika, Lotyšsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Slovensko, Španielsko, Taliansko
Haly: A0, A1, A2, D, D1, D2

Gastronomický veľtrh Danubius Gastro v Inchebe od 19. do 22. januára láka bohatým programom a vyberaným menu. Ľudia, ktorí sa profesionálne venujú odvetviam gastronómie a hotelierstva na veľtrhu Danubius Gastro nájdu kompletné vybavenie pre svoje prevádzky, ako aj širokú ponuku nápojových a kulinárskych špecialít. Silné zastúpenie majú káva, víno a potraviny s akcentom na slovenskú produkciu. Neodmysliteľnou súčasťou veľtrhu sú sprievodné podujatia, kde svoje výnimočné zručnosti predvedú barmani, baristi, kuchári, pekári, cukrári i someliéri. Široká verejnosť tu môže ochutnať výnimočné špeciality a od profesionálov gastronómie odkukať praktické grify. Súbežne sa konajú aj 12. výstava strojov a technológie pre obchody Exposhop, 11. výstava obalových materiálov a baliacej techniky Gastropack a 16. výstava reklamných služieb Exporeklama.

Kvalitné potraviny sú jedným z predpokladov pre zdravý a spokojný život, navyše sú dôležitou súčasťou nášho spoločenského bytia. Veľtrh Danubius Gastro je už tradičným popredným podujatím, kde sa stretávajú ľudia s profesionálnym záujmom o rôzne odbory gastronómie i nadšenci hľadajúci unikátne ingrediencie a tipy na ich využitie. Podujatiu na popularite pridáva možnosť degustácie prezentovaných nápojov a jedál. Zo zaujímavých pokrmov možno ochutnať biočokoládu s bretónskymi morskými riasami alebo aj s príchuťou ruže. Ďalší kvet, ktorý sa u nás zbiera hlavne do jarných kytičiek – fialky - sa vo francúzskom Toulouse stávajú častou prísadou gastronomických špecialít. Na veľtrhu bude nimi ochutený cukor, čaj, čokoláda, marmeláda, no a snáď ich najluxusnejšia verzia sú kryštalizované kvety fialky v cukre. Tento vynikajúci produkt sa pridáva do šampanského.

Medzi kuriozity patria aj exotické druhy ovocia a zeleniny. Jackfruit, pitahaya, kiwano, castel - franco, romanesco, san marzano sú len niekoľké z nespočetného množstva druhov neobvyklých pre naše kuchyne. Vynikajúci kuchári ukážu ako tieto špeciality využiť pri príprave jedál. V sobotu 21. 1. je pripravená módna prehliadka originálnych modelov z ovocia, zeleniny, šalátov, jedlých kvetov a byliniek.

Správnu atmosféru gastronomickému veľtrhu dodávajú súťaže a exhibície, v rámci ktorých si odborníci porovnajú svoje schopnosti a pre verejnosť predstavujú zdroj inšpirácie. Aktívne sa do sprievodných akcií zapojí 600 organizátorov a súťažiacich. Ako jedno z najatraktívnejších podujatí môžeme spomenúť Národnú prehliadku kuchárskeho a cukrárskeho umenia „Poézia v gastronómii“, kde sa predstavia súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, cukrární, odborných škôl a učilíšť z celého Slovenska.

Finále celonárodnej súťaže Gastro Junior Skills Slovakia 2011/2012 je naplánované na piatok 21.1. Víťaz postupuje na prestížnu medzinárodnú súťaž EuroSkills, kde sa budú prezentovať mladé talenty z celej Európy. Súťaží sa v dvoch kategóriách – kuchár a cukrár – v príprave pokrmov zo stanovených surovín. Kuchári používajú hovädzí močing a cukrári pripravujú dezerty s použitím ganache krému. Výkony hodnotí odborná porota v zložení Jaroslav Žídek, Pavel Pospíšil, Martin Kovarský, Zlatica Kramárová a Ľubo Herko.

Kuchári v širokom zastúpení budú súťažiť v Danubius Gastro Cup, Gastro Junior, Callebaut Cup. Milovníkov kávy zaujmú baristické súťaže Majster kávy Junior a Barista Open, v ktorých sa porovnáva zručnosť a rýchlosť pri príprave pressa, capuccina a kokteilov.

Pekárska súťaž o Najlepší Bratislavský rožok sa koná už 6. krát a bude doplnená súťažami o Najkrajší pletený výrobok z kysnutého cesta a Najkrajšie umelecké dielo z karamelu. Tohtoročnou novinkou je kurz pečenia bratislavských rožkov pre verejnosť. Barmanské súťaže ST. NICOLAUS CUP 2012 a ST. NICOLAUS FREE STYLE patria medzi veľmi
zaujímavé podujatia lahodiace nielen oku, ale i chuti. Umelecké výtvory vyrezané z ovocia a zeleniny budú prezentované v Malej škole carvingu.

Dátum

19. - 22. 1. 2012

Umiestnenie

hala A0, hala A1, hala A2, hala D, hala D2

Otváracie hodiny

Odborná verejnosť:
štvrtok: 9.00 - 18.00
piatok: 9.00 - 13.00
Verejnosť:
piatok: 13.00 - 18.00
sobota: 9.00 – 18.00
nedeľa: 9.00 – 17.00

Vstupné

Odborná verejnosť: 10 €
Verejnosť: základné 5 €, zľavnené 3 €

Parkovné

5 €





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pre viac informácií kontaktujte:

Martina Sekulová
Communication manager, hovorkyňa
T 00421-2-6727 3345
F 00421-2-6727 2254
M 00421-911 100 726
E msekulova@incheba.sk